Totempaal Jaga

facebook twitter

Toegevoegd op 17 mei 2011 door ZoëB

Totempaal Jaga

Afbeelding toegevoegd door ZoëB

ZoëB | Totempaal Jaga | 0
Kunstenaar:
Nand Hendrickx
Opschrift:
Geen
Plaatsbeschrijving:
Diepenbeek - Verbindingslaan z/n te Diepenbeek, voor het bedrijf Jaga.
Informatie toegevoegd door ZoëB :
17 mei 2011
Dit standbeeld is toegevoegd in het kader van het vak Organisatiesociologie van de KULeuven door Zoë Bekkers.

Dit is de totempaal van radiatorenfabrikant Jaga. Het standbeeld is volledig uit hout gemaakt en is meer dan 10 meter hoog. De totempaal kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen kunstenaar Nand Hendrickx , een team Jaga-medewerkers en de exportklanten van het bedrijf afkomstig uit meer dan 40 landen. Samen staken zij allen de handen uit de mouwen om met hamer en beitel vorm te geven aan het standbeeld.

De algemene gedachte achter dit standbeeld is globalisering. In tijden van globalisering is er niet alleen sprake van een groter wordende concurrentiestrijd, maar is het ook belangrijk dat bedrijven meer en meer samenwerken op de internationale markt.
Jan Kriekels, eigenaar van Jaga en bedenker van het initiatief, koos daarom voor een gigantische totempaal om het gevoel van eenheid uit te drukken. De symbolische betekenis die hij specifiek zag achter dit project is het samenwerken over de landsgrenzen heen en gedreven zijn door eenzelfde gedeelde visie.

Jaga is evenveel bedrijf als cultuur. Dit uit het bedrijf via de totempaal waarbij het zichzelf beschouwt als een grote stam waarin bepaalde normen en waarden gedeeld worden. Een van deze vaste waarden is ‘Experience’. Dit is de bedrijfswaarde waarvan de slogan luidt ‘create emotion’. Dit emotionele aspect van Jaga heeft als doel om zowel binnen de organisatie als naar buiten toe een cohesie te creëeren, het ware Jaga-gevoel. Met deze totempaal staat de eenheid en emotie van het bedrijf verankerd aan de voorzijde van het hoofdzetel in Diepenbeek. Tegelijkertijd staat het standbeeld symbool voor de internationale samenwerking.