Gugusse

facebook twitter

Toegevoegd op 10 april 2011 door monlouis

Gugusse

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Gugusse | 0 monlouis | Gugusse | 0 monlouis | Gugusse | 0 monlouis | Gugusse | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Gugusse
don du comité Porte Basse
Plaatsbeschrijving:
Marche-en-Famenne
Informatie toegevoegd door monlouis :
10 april 2011
Beeldhouwer : Jean Culot. Het beeld symboliseert de aard van de inwoners van Marche : humoristisch en niet op hun tong gevallen.
Informatie toegevoegd door mive :
10 april 2011
Bronzen beeld uit 2003 naar een ontwerp van Bernard Paquot.

GUGUSSE  -  Rue Porte-Basse. Een bronzen beeld uit 2002 van de veelzijdige Jean Culot, waarvoor Bernard Paquot uit Hédrée, een deelgemeente van Marche, hem een tekening bezorgde. Gugusse of Grosse Bièsse is een fameus personage uit de lokale folklore, dat de volksaard symboliseert van de Marchois, zoals de inwoners van Marche heten. Hij houdt hier zijn hand voor zijn mond, alsof hij zich wil verontschuldigen omdat hij met een boertige grap heeft gelachen, of omdat hij er wat verveeld mee zit, dat je de fles die hij achter zijn rug houdt hebt ontdekt. Gugusse dateert uit de Spaanse tijd, de 16de eeuw. Hij wordt als smijtpop in carnavalsstoeten meegedragen en gaat dan gekleed in een blauwe kiel, heeft een pet op van dezelfde kleur en een rode halsdoek om. De Blanc Moussis - zo genoemd naar hun witte kleren - begeleid door de grenadiers dragen Gugusse dan in een groot beddenlaken en gooien hem omhoog. Als de pop buiten het laken terechtkomt en opgeraapt wordt door een jonge vrouw, zullen de Blanc Moussis niet nalaten ook haar in hun laken te gooien en omhoog te werpen. Gugusse is ook een van de personages van het satirische marionettentheater Les Mautchis Mi Tchis Qu’Ti, dat in 1982 is opgericht. De marionetten staan voor bekende inwoners van Marche en drijven de spot met plaatselijke toestanden. Jaarlijks treedt dit amateurtheater op tijdens ‘Marche 1900’ op 15 augustus.
Het personage symboliseert de geest van Marche, in de 'toren' die over het kruispunt van de vestigingsmuur waakt. Het is een spottend personage, impertinent, patriot, een vrolijke en goedgebekte Frans. Het beeldhouwwerk is groter dan de marionet en heeft een komische houding: de hand voor zijn mond, zich excuserend nadat hij een blunder van het genre 'Dikke kus van de domkop die je bent' heeft gemaakt of gegeneerd omdat men de fles heeft ontdekt die hij achter zijn rug verstopt. Sculptuur in brons

http://nl.marche.be/toerisme/standbeelden_en_fonteinen/gugusse + http://www.hetstillepand.be/schetsken-marcheenfamenne.htm

---

CULOT Jean

Aquarellist, schilder. Voorkeur voor o.a. Ardense landschappen, composities.
De kunstenaar Jean Culot is geboren in Bosvoorde bij Brussel, maar wel als zoon van een familie van Marchois. Culot heeft tot zijn dood in 2007 in Baillonville gewoond, op 8 km van Marche, net over de grens met de provincie Namen. Jean is actief geweest in allerlei artistieke disciplines: tekenen, fotograferen, filmen – met André Delvaux –,  etsen, aquarelleren, linografie, houtsnijden en hij trachtte dat alles ook op jongere talenten over te dragen. Zo was hij tussen 1946 en 1981 leraar tekenen aan het Koninklijk Atheneum van Marche en actief in tal van kunstkringen, zetelde in jury’s of nam deel aan tentoonstellingen. Een constante in zijn oeuvre is de liefde voor deze streek, de Famenne.

Stelde o.a. tentoon op de «Exposition d'Art Collective» te Ciney in 1960 en 1961.
Vermeld in «Panorama pictural de l'Ardenne» (Joseph Delmelle, 1964, pag. 113).  
http://www.nobel.be/NL/ART/6845_culot_jean