Van Beneden Edouard

facebook twitter

Toegevoegd op 14 maart 2011 door Dirk-Everts

Van Beneden Edouard

Afbeelding toegevoegd door Dirk-Everts

Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0 Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0 Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0 Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0 Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0 Dirk-Everts | Van Beneden Edouard | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
EDOUARD VAN BENEDEN
1846-1910

LA GENEROSITE DE MECENES
A PERMIS
A L'UNIVERSITE DE LIEGE
DE DEDIE CETTE STATUE
LE 24 MAI 1920
AU CELEBRE BIOLOGISTE
Plaatsbeschrijving:
Liège - a l'entrée de la maison du Science, Rue Van Beneden
Informatie toegevoegd door Dirk-Everts :
14 maart 2011
Édouard Joseph Louis Marie van Beneden, né à Louvain le 5 mars 1846 et mort à Liège le 28 avril 1910, est un zoologiste et embryologiste belge, découvreur de la méiose. Il était le fils du paléontologiste Pierre-Joseph van Beneden (1809-1894).
Informatie toegevoegd door mive :
14 maart 2011
adres = Quai Edouard Van Beneden
http://fr.wikipedia.org/wiki/Quai_%C3%89douard_van_Beneden

Kunstenaar = Pierre-Jean Braecke
(1920)

BRAECKE Pieter Jan (Pierre Jean)  (Nieuwpoort, 1858 - Nossegem, 1938)

Beeldhouwer, graveerder van medailles. Ging in de leer bij de beeldhouwer Hendrik Pickery te Brugge en volgde avondcursussen bouwkunde aan de Academie. Verdere opleiding aan de Academie te Leuven o.l.v. Louis De Taeye en Gérard Verlinden (1878-1881). Tweede voor de Prijs van Rome in 1882, derde in 1888. Ging zich vervolmaken te Brussel bij Georges Houtstont en in het atelier van P. De Vigne. Aanvankelijk waren in zijn oeuvre nog invloeden merkbaar van zijn leermeester De Vigne. Vanaf 1892, onder invloed van C. Meunier, bracht hij meer en meer de harde werkelijkheid van het leven tot uitdrukking in zijn werken, een getuigenis van zijn innig medeleven met de mensen rondom hem. Ontwerper van o.a. figuren, portretten, (oorlogs)monumenten, religieus geïnspireerde werken. Stichter van de Kunstkring «Pour l'Art». Ere-leraar aan de Academie te Sint-Joost-ten-Node. Vermeld in het «Lexicon van Westvlaamse Beeldende Kunstenaars I», BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

Bron: http://www.nobel.be/NL/ART/3526_braecke_pieter_jan_pierre_jean

----

Edouard Joseph Marie Van Beneden
(5 maart 1846, Leuven - 28 april 1910, Luik), zoon van Pierre-Joseph van Beneden, was een Belgische embryoloog, cytoloog en bioloog.

Hij was professor zoölogie aan de Université de Liège. Hij droeg bij aan genetische studies van de 20e eeuw door zijn werken over de parasiet van het paard. In dit werk ontdekte hij de precieze werking van chromosomen en gameten.

Van Beneden helderde samen met Walther Flemming en Eduard Strasburger de belangrijkste feiten van de mitose op. In 1872 en 1873 reisde Van Beneden naar Brazilië en La Plata in opdracht van de Belgische regering. Hij werd daarop vergezeld door Walthère de Selys Longchamps en Camille Van Volxem. Hoewel hun tocht leidde naar Montevideo en Buenos Aires, werd het trio aangenaam verrast toen Van Beneden een nieuwe dolfijnensoort ontdekte, Sotalia brasiliensis.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Edouard_Van_Beneden