Kunstschilder Henry Luyten

facebook twitter

Toegevoegd op 14 maart 2011 door AmelieCaes

Kunstschilder Henry Luyten

Afbeelding toegevoegd door AmelieCaes

AmelieCaes | Kunstschilder Henry Luyten | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Kunstschilder
Henry Luyten
Roermond 21-5-1859 Brasschaat 21-1-1945
Geschonken door het archief Henry Luyten v.z.w. aan de gemeente Brasschaat 1 juni 1997
Plaatsbeschrijving:
Brasschaat - Hendrik Luytenplein, op het kruispunt Lage Kaart-Leopoldslei.
Informatie toegevoegd door AmelieCaes :
14 maart 2011
Hendrik (Henry) Luyten (Roermond, 21 mei 1859 - Brasschaat, 21 januari 1945) was een Nederlands-geboren, later tot Belg genaturaliseerde kunstschilder, vooral bekend om zijn impressionistische werken. Luyten schilderde portretten, interieurs, landschappen en strand- en zeegezichten. Maar hij was ook een sociaal bewogen mens. De vrouwenarbeid in de steenfabrieken, het harde vissersbestaan, de wantoestanden in de koolmijnen, de Vlaamse ontvoogdingsstrijd... hij legde het allemaal vast met een heel eigen stijl waarmee hij de veranderingen van het licht met grote levendigheid weet weer te geven. De link met arbeid is hier uiteraard dat hij een schilder is, wat ook arbeid verrichten is. Maar hier bovenop schilderde hij vaak arbeidstaferelen zoals de vrouwenarbeid en de koolmijnwerkers bijvoorbeeld. Voor het vak Veranderingsmanagement aan de K.U.Leuven kregen we de opdracht om een standbeeld dat iets te maken heeft met arbeid te zoeken in een naburige gemeente. Daarom koos ik om dit standbeeld op deze site te zetten.
Informatie toegevoegd door mive :
14 maart 2011
Uitgebreide pagina over Henri Luyten  op Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Luyten

Kunstenaar Leo Nelen
Antwerpen, 1948

Beeldhouwer. Autodidact. Figuratieve, magisch-realistische vormgeving. Combineert soms delen van het menselijk lichaam met planten, dieren, schelpen. Werkt zowel in brons als steen.
Uit de pers: “L.N. schept figuren en groepen onder zware sluiers, lijdzaam of agressief, telkens vormelijk gaaf uitgebalanceerd in de massa, waarbij het driedimensionale benadrukt wordt door de beelden mobiel op een as te monteren.”
Ontwierp o.m. de standbeelden van Henry Luyten te Brasschaat (1997) en van Julien Schoenaerts te Antwerpen. Werkzaam te Brasschaat. 
Bron: http://www.nobel.be/NL/ART/26177_nelen_leo