Demermanneke

facebook twitter

Toegevoegd op 27 februari 2011 door Belinda_Kimpen

Demermanneke

Afbeelding toegevoegd door Belinda_Kimpen

Belinda_Kimpen | Demermanneke | 0 givema | Demermanneke | 0
Kunstenaar:
Pol Martens
Opschrift:
Het Demermanneke
Plaatsbeschrijving:
Hasselt - Demerstraat, centrale winkelwandelstraat van Hasselt
Informatie toegevoegd door Belinda_Kimpen :
27 februari 2011
Toen Hasselt in de loop van de 13de eeuw haar eerste omwalling kreeg, rees het probleem van de waterbevoorrading van de brede grachten en de stadswallen. De in de stad stromende Helbeek had hiervoor veel te weinig debiet. Daarom leidde men de Demer af naar de stad die de bloeiende nijverheden (lakenververijen, leerlooierijen, brouwerijen en vanaf de 17de tot de 19de eeuw ook jeneverstokerijen) van water voorzag.

De 'Waterschepenen' van het graafschap Loon droegen de verantwoordelijkheid om de Demer te onderhouden, alsook haar debiet en waterstand. Overal stelden zij de 'pi(e)gel' of peilstok zodat elke watermolen op tijd en stond kon malen en water opstapelen voor het drijfwiel.

De figuur die onlosmakelijk met deze geschiedenis verbonden was, is het 'Demermanneke'. Zijn taak bestond erin de Demer te vrijwaren van houten blokken en allerlei ander drijvend vuil. Eveneens stond hij in voor het onderhoud van de aarden dijken. 

Binnen de stadswallen werd hij al vlug uitgeroepen tot de boeman van de Hasseltse jeugd. Ouders bedreigden hun kinderen met 'Deze nacht zal het Demermanneke komen'.

Sinds 1 oktober 1977 is het 'Demermanneke', van de hand van Pol Martens, het embleem geworden van de commerciële activiteiten die plaatsvinden in de Demerstraat. De schenker van het beeldje is de vereniging 'Het Demermanneke' Hasselt. 

Bron: http://www.hasel.be/nl/subjects/826/het-demermanneke.html 

Deze informatie werd toegevoegd in opdracht van het vak veranderingsmanagement KUL