Karabiniers

facebook twitter

Toegevoegd op 13 november 2010 door monlouis

Karabiniers

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Karabiniers | 0 monlouis | Karabiniers | 0 monlouis | Karabiniers | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Allen één
Plaatsbeschrijving:
Westrozebeke - Jules Dewindeplaats
Informatie toegevoegd door monlouis :
13 november 2010
Het monument herinnert aan de eerste wereldoorlog, de totale vernietiging van Westrozebeke en de bevrijding van Westrozebeke in 1918 door de derde karabiniers. J. De Winde - een Vlaamsgezind dichter en luitenant van de derde Karabiniers, is in september 1918 omgekomen bij de bevrijding van Westrozebeke.
Informatie toegevoegd door mive :
17 maart 2011
Juul De Winde-monument = juiste naam

Gedenkteken op het dorpsplein, ter herinnering aan de slag van 1382. Monument van Corneille.

Juul De Winde werd in 1893 geboren in Merchtem. De dichter en Vlaamsgezinde luitenant sneuvelde op 28 september 1918 tijdens de aanval voor de bevrijding van Westrozebeke. Zijn stoffelijk overschot werd later bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

Het Juul De Winde-monument aan de Poelkapellestraat dateert van 1938.
Kunstenaar = Karel Aubroeck (Temse).

Geelbakstenen monument, omheind d.m.v. haag en laag bakstenen muurtje met buisleuningen. Rechth. nis met terracotta-bas-reliëf z.g. "Jeugdig Vlaanderen dat zijn groten met bloemen en lauweren eert" met voorstelling van o.m. de z.g. 'Goudberg' en de IJzertoren. In de l.zijkant, wapenschild van Merchtem. Inscripties: "Aan Lt. Dewinde "Vlaanderen" " (voorzijde) en "Vliegt den Blauwvoet" (achterzijde).
Bron: http://inventaris.vioe.be/erfgoed/node/dibe_relict.51152/teksten/teksten/tonen

---

AUBROECK Karel (Temse, 1894 - 1986)

Beeldhouwer, schilder. Opleiding aan de Academie te Mechelen o.l.v. W. Rosier (1908-1913). Vestigde zich na de oorlog als zelfstandig houtsnijder te Temse.

Zijn eerste belangrijke beelden in hout ontstonden in 1923-1924. Later begon hij te boetseren en te beitelen en legde hij zich toe op de monumentale beeldhouwkunst.

Hij evolueerde snel, buiten invloed van de hem omgevende kunststromingen, naar streng sobere, gesloten voorstellingen. Als beeldhouwer ontwerper van o.m. figuren, moeder en kind-composities, portretten, heiligenbeelden en vier beelden voor de IJzertoren te Diksmuide. Maakte bij voorkeur meer dan levensgrote beelden, waarbij hij de naturalistische vormen stileerde met de bedoeling zijn werk een monumentaal karakter en een decoratief effect te verlenen.

Als schilder vond hij zijn inspiratie in de omgeving van Temse en langs de Schelde. Vermeld in CRICK en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/787_aubroeck_karel