George Grard

facebook twitter

Toegevoegd op 25 januari 2009

Naam:George Grard
Geboortedatum:26 november 1901
Sterftedatum:1984
Website:http://www.george-grard.com
Extra Info:Geboren in Doornik en overleden in Sint-Idesbald.
Hij volgde een opleiding aan de Academie des Beaux-Arts te Doornik in beeldhouwen, tekenen en schilderkunst.
Hij wordt beschouwd als één der grootste Belgische figuratieve beeldhouwers. In 1922 huwde hij met Emilienne Desfrennes, een hoedemaakster. In 1930 verkreeg hij een beurs van de stad Doornik en behaalde hij de Rubensprijs van het museum van Schone Kunsten in Brussel. 1931 vestigde hij zich samen met zijn vrouw in een vissershuisje en richtte er een atelier op. Hier werd de zogenaamde School van St. Idesbald geboren. Het huis werd de ontmoetingsplaats van kunstenaars als Caille, Creuz, Dasnoy, Delvaux. In 1935 behaalde hij de Prix de la Roseraie in het kader van de wereldtentoonstelling te Brussel. In 1947 reisde hij omwille van gezondheidsredenen naar Zuid-Frankrijk, Spanje Italië, Griekenland, Joegoslavië ... . In 1948 behaalde hij de Prix du Hainaut en de Prix Picard de la Libre Académie de Belgique. In 1967 werd hij lid van de Klasse der Schone Kunsten, afdeling Beeldhouwwerk van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. In 1970 behaalde hij de vijfjaarlijkse prijs ter bekroning van een kunstenaarsloopbaan.
George Grard bleef gans zijn leven trouw aan het thema vrouwenlichaam. Zijn voorkeur ging uit naar brons.
Vanaf 1975 begon hij, wegens problemen met zijn gezondheid, meer en meer te tekenen. In deze tekeningen toont hij een meer expressieve manier van weergave.

Standbeelden van George Grard

De zee De fluitspeelster Naïade Vrouw in de zon Eau Terre la caille Zittende vrouw zittende vrouw niobe Zittende Vrouw La Tordue