Borstbeeld Jozef Schobbens

facebook twitter

Toegevoegd op 18 juli 2009 door jvm

Borstbeeld Jozef Schobbens

Afbeelding toegevoegd door jvm

jvm | Borstbeeld Jozef Schobbens | 0 jvm | Borstbeeld Jozef Schobbens | 0
Kunstenaar:
Edward Deckers
Opschrift:
Door toedoen van provincie-griffier J. Schobbens 1871-1939 werd dit domein provinciaal park
Plaatsbeschrijving:
Deurne - Rievierenhof
Informatie toegevoegd door mive :
4 juli 2010
Bronzen buste door Edward Deckers (Antwerpen 24/12/1873 - Antwerpen 29/12/1956) geplaatst naast de vijver.

Hij was de zoon van de beeldhouwer Frans Deckers. Vader Frans Deckers nam ooit deel aan de wedstrijd voor een monument voor Peter Benoit. Hij werd derde en mocht, als verloning, het beeld maken voor de nis van de stadsfeestzaal. De nis staat nog steeds leeg … de stad had geen centen. Edward Deckers was een eclectisch beeldhouwer en medaillist. Hij was leerling in het beeldhouwersatelier van zijn vader Frans Deckers, aan de Academie van Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen bij Thomas Vinçotte. In 1894 won hij de Nicaise de Keyser prijs en in 1897 de prijs Godecharle. Van 1912 tot 1942 gaf hij les aan de Academie van Antwerpen.
Edward Deckers creëerde portretten, symbolische en mythologische beelden. Hij ontving talrijke officiële opdrachten. Het beeldje aan de Scheldebron op de Hoogvlakte van Saint-Quentin is door hem vervaardigd. In de voormalige Sint-Augustinuskerk aan de Kammenstraat te Antwerpen is veel beeldhouwwerk van Edward Deckers te bezichtigen. Ook het monument voor de gesneuvelden, met het ruiterstandbeeld van koning Albert I, aan het Antwerpse stadspark is van Edward Deckers. Laureaat van de Godecharleprijs voor beeldhouwkunde in 1897.
Informatie toegevoegd door windeymarcel :
8 mei 2017
Het was niet (Jan) Frans Deckers die deelnam aan de wedstrijd voor het Benoit monument maar zijn zoon Edward, dezelfde die het Albert I-monument voor de gesneuvelden (nu in het stadspark) ontwierp. Hij werd tweede in die wedstrijd en kreeg daarvoor 2000 Fr. Het ontwerp van Emiel Vloors dat de wedstrijd won werd nooit uitgevoerd omwille van de exorbitatnte kostprijs voor zelfs maar een deel van het ontwerp (meer dan 800.000 Fr in 1909!). Eerst in 1933 kwam er een Benoit monument naar een ontwerp van niemand minder dan Henry Van de Velde, het enige ontwerp van deze geboren Antwerpenaar met wereldfaam (blijkbaar behalve in Antwerpen). Het monument is nu hersteld maar stond sind 1953 te verkommeren in het park van de Harmonie. Het "zwembad van Camiel" zoals de Antwerpenaren het noemde moest, zoals wel meerdere beelden,  wijken voor koning auto van zijn standplaats voor de opera.