Prins Charles-Joseph de ligne

facebook twitter

Toegevoegd op 2 mei 2010 door monlouis

Prins Charles-Joseph de ligne

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Prins Charles-Joseph de ligne | 0 monlouis | Prins Charles-Joseph de ligne | 0 monlouis | Prins Charles-Joseph de ligne | 0 monlouis | Prins Charles-Joseph de ligne | 0
Kunstenaar:
Jean Cluysenaar
Opschrift:
Au prince de Ligne
1735 - 1814
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Egmontpark
Informatie toegevoegd door monlouis :
2 mei 2010
Prins Charles-Joseph de Ligne (1735-1814) was een veldmaarschalk en tevens een beroemd Belgische schrijver van de 18e eeuw ; hij was een lustige en bewonderde militair die Europa rondreisde. Hij bezocht ooit zelfs Catharina de Grote in het verre Sint-Petersburg en overleed in Wenen. Charles-Joseph de Ligne  was een levenslustige prins die met open armen werd ontvangen door zowat alle gekroonde hoofden van Verlicht Europa. Geraffineerd, intelligent en geestig als hij was, charmeerde hij immers heel het avondland. Zélf omschreef de edelman zich als “half-Germaans, Bataafs, Belgisch, Teutoons en barbaars”, waarmee hij te kennen gaf een Europeaan avant la lettre te zijn wiens wortels zowel in Beloeil lagen als in Parijs, Wenen en Moskou. Tijdens zijn ontelbare reizen feestte Charles-Joseph de Ligne er niet alleen duchtig op los maar had hij ook intense belangstelling voor de volkeren die hij ontmoette. Vooral minderheden en vrouwen – één van zijn grote passies – prikkelden zijn nieuwsgierigheid. Hoewel hij geniale tijdgenoten als Voltaire en Rousseau bewonderde, had hij een hekel aan encyclopedisten en revolutionairen. Anders gezegd stond Charles-Joseph de Ligne met één been in het Oude Regime en met het ander in het Nieuwe.
Informatie toegevoegd door mive :
17 maart 2011
Het standbeeld is van de hand van Jean Cluysenaar en werd in 1935 ingehuldigd ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de Prins.

---

CLUYSENAAR Jean-Pierre (Kampen (Nederland), 28 maart 1811 - Brussel, 16 februari 1880) was een Belgisch architect uit de 19e eeuw.

Cluysenaar stamde af van een Hollandse architectenfamilie. In 1826 volgde hij een jaar les aan de Brusselse academie. Hij dankte zijn opleiding vooral aan Tieleman Franciscus Suys, bij wie hij tot in 1835 werkte. Zijn belangstelling voor Italiaanse renaissancemodellen vindt wellicht daar zijn oorsprong. Cluysenaar liet zich gedurende zijn carrière door tal van architecturale stijlen inspireren en staat dan ook bekend als boegbeeld van het Belgische eclecticisme.

Ontwierp in 1837 de Sint-Hubertusgalerijen te Brussel (uitgevoerd in 1846), realiseerde in 1838-1839 ontwerpen voor het Muziekconservatorium (uitgevoerd in 1876-1877), voor het Staatsarchief en de voorlopige Sint-Mariakerk te Schaarbeek, in 1841 een gietijzeren kiosk voor het Park van Brussel, woningen te Brussel, Kortrijk, Luik, Aken, in 1847 de overdekte Madeleine-markt te Brussel, in 1852-1853 het Blindengesticht in de Zuidlaan te Brussel.
Zie ok: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Pierre_Cluysenaar