Justin Malfeyt

facebook twitter

Toegevoegd op 28 maart 2010 door monlouis

Justin Malfeyt

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Justin Malfeyt | 0 monlouis | Justin Malfeyt | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Iustino Malfeyt
MDCCCLX MCMXXIV
Plaatsbeschrijving:
Oostende
Informatie toegevoegd door monlouis :
28 maart 2010
Arduinen en bronzen gedenksteen aan Justin Malfeyt, van de hand van Paul Jaspar en Frans Huygelen. Volgens het Latijnse opschrift verrichtte de in Brugge geboren vice-gouverneur-generaal onder de bezieling en bescherming van koning Leopold II baanbrekend werk in de vurige streken van Congo.
Informatie toegevoegd door mive :
21 maart 2011
Leopold II-laan z.nr. Leopoldpark.

"Memoraal Justin Malfeyt", gedenksteen voor Justin Malfeyt (Brugge, 1862 - Elsene, 1924), voormalige vice-gouverneurgeneraal van Kongo onder koning Leopold II.


Staat tot het begin van de jaren 1960 opgesteld ter hoogte van de verdwenen ijzeren brug tussen de Trinkhall en de fontein, in het gedeelte van het park dat moest wijken voor het doortrekken van de Leopold II-laan. Thans opgesteld nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van het park, kant Karel Janssenslaan.

Klokvormige arduinen steen van de hand van architect Paul Jaspar; bronzen portretprofiel van de Antwerpse beeldhouwer Frans Huygelen (1878-1940).

Bron: http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/77716

Latijns opschrift "JUSTINO MALFEYT MDCCCLXII - MCMXXIV OVI IN HORRIDIS AFRICAE REGIONIBUS AUCTORE ET AUSPICE LEOPOLD II EGREGIAM OPERAM NAVAVIT CIVES MEMORES".

---


HUYGELEN Frans (Antwerpen, 1878 - Ukkel, 1940)

Beeldhouwer, schilder, tekenaar. Opleiding aan de Academie te Antwerpen. Voelde zich sterk aangetrokken door de beeldhouwkunst en vertrok in 1896 naar Parijs en in 1899 naar Londen.

Prijs van Rome voor beeldhouwkunst in 1900.

Zijn oeuvre strekte zich over ca. veertig drukke scheppingsjaren uit: schetsen, tekeningen, schilderijen, een tiental monumenten, meer dan 180 beeldhouwwerken en een tiental medailles. Werkte bij voorkeur in marmer en voor de kleinere werken in ivoor, maar vele werken werden ook in brons gegoten.

Trad in 1907 toe tot het atelier van Th. Vinçotte aan het Hoger Instituut te Antwerpen. Vanaf 1920 leraar tekenen aan de Academie te Antwerpen en vanaf 1930 leraar beeldhouwen.

Vestigde zich in 1925 te Schaarbeek. Realiseerde als schilder o.m. portretten, composities («De Filosoof», «De verlaten Andromache»), interieurs, stillevens, bloemen en landschappen.

Werk o.m. in de Musea te Antwerpen, Brussel en Tervuren. Vermeld in de «Biographie Nationale» van de Koninklijke Academie van België, deel XXIX. Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/19001_huygelen_frans