Swing, Cortenstaal

facebook twitter

Toegevoegd op 13 augustus 2015 door Richaar

Kunstenaar:
Arie Berkulin
Plaatsbeschrijving:
Petegem-aan-de-Leie - Rotonde
Informatie toegevoegd door Richaar :
13 augustus 2015
Het concept van dit kunstwerk dateert uit 1969. Op een stormachtige avond in 1969 was de Zuid-Nederlandse kunstenaar Arie Berkulin in zijn atelier in de Peel aan het werk. Hij was een lijst aan het aanpassen voor een schilderij. Toen dat niet vlug genoeg naar zijn zin lukte, verwrong hij met een woedende ruk het frame en smeet het in een hoek. Toen hij de volgende dag het resultaat nog eens bekeek, trof het hem hoe de bovenste rand dwars op de benedenrand was komen te staan. Hij raakte geïntrigeerd door de rijkdom aan vormen die hij toen vernam, en hij besloot de lijst na te maken voor een tentoonstelling.
Pas in 1977 werd het ontwerp uitgevoerd in cortenstaal door de firma Harks uit Eindhoven. Cortenstaal is een ijzersoort die een diepbruine roestmantel ontwikkelt, die het materiaal niet verder verzwakt maar juist tegen verder doorroesten beschermt. Het tien meter hoge beeld Swing kreeg dat jaar zijn definitieve plaats in Eindhoven.
Het Deinse beeld is een kopie op kleine schaal en werd na de beeldententoonstelling "Een Leiedorp vol Beelden" in Bachte-Maria-Leerne in 1992 aangekocht door de stad Deinze. Vanuit diverse standpunten toont Swing allerlei verschillende vormen. Het kunstwerk kreeg, bij de aanleg van de rotonde, dan ook niet toevallig deze plaats om zo de voorbijganger de verschillende vormen vanzelf te laten ontdekken.
Bron: Beeldig Deinze (stad Deinze)