Mahatma Gandhi

facebook twitter

Toegevoegd op 21 februari 2010 door monlouis

Mahatma  Gandhi

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Mahatma  Gandhi | 0 monlouis | Mahatma  Gandhi | 0 cloetensbrecht | Mahatma  Gandhi | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Mahatma Gandhi
1869 - 1948
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Koning Albertpark (kant Belgiëlei)
Informatie toegevoegd door monlouis :
21 februari 2010
Mohandas Karamchand Gandhi (Porbandar, 2 oktober 1869 – New Delhi, 30 januari 1948) was een Indiaas politicus, jurist en vegetariër. Zijn bijnaam 'mahātmā' is Sanskriet voor "grote ziel". Ook wordt hij in India vaak Bapu genoemd, dat "vader" betekent in de zin van vader van het huidige India en het Indiase volk.

Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van het actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 te New Delhi vermoord door een extremistische hindoe. Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken.

(bron : wikipedia)
Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
21 februari 2010

De buste van Mahatma Gandhi, met bril, is een geschenk van de Indiase gemeenschap aan Antwerpen. Op 30 januari was het exact 58 jaar geleden dat de toen 78-jarige Mohandas Karamchand Gandhi werd doodgeschoten. De grote leider mag dan wel dood wezen, zijn filosofie is dat allerminst.

"Gandhi's vreedzame, harmonische en liefdevolle aanpak is de dag van vandaag nog belangrijker dan toen hij leefde", vertelde de Indiase ambassadeur Chatterjee. "De wereld zit vol met geweld en haat. Als we verdergaan met deze 'oog-om-oog'-strijd, zijn we binnenkort blind." Ook op burgemeester Patrick Janssens (sp.a) maakte Gandhi een diepe indruk. "Machiavelli is voor zoveel politici hét grote voorbeeld, maar zij zouden beter Gandhi lezen. Voor hem was de manier waarop hij een doel wilde bereiken belangrijker dan het bereiken van dat doel zelf."

Antwerpen telt een omvangrijke Indiase gemeenschap, en is een belangrijke handelspartner van India. "Een verrijking voor onze wereldstad", volgens gouverneur Camille Paulus. "Samen met de Jains-tempel die binnenkort in Wilrijk zal worden voltooid, moet dit beeld een verbinding vormen met India. We zijn meer dan handelspartners", zei de gouverneur, alvorens hij het beeld inwijdde en Gandhi diens karakteristieke ronde bril opzette.

Bron: gva.be