Frans gedenkteken

facebook twitter

Toegevoegd op 2 januari 2014 door monlouis

Frans gedenkteken

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Frans gedenkteken | 0 monlouis | Frans gedenkteken | 0 monlouis | Frans gedenkteken | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
R.F.
Aux morts de la 81e D.I.T.
Plaatsbeschrijving:
Nieuwpoort - Sluizen
Informatie toegevoegd door monlouis :
2 januari 2014
Dit monument voor de Franse '81° Division d'Infanterie Territoriale' (D.I.T.) werd onthuld op 7 oktober 1928.  De sector "Nieuwpoort" werd eerst door Belgen, maar reeds vanaf oktober 1914 door Fransen bezet.  De '81° Division d'Infanterie Territoriale' kwam eind oktober vanuit de Somme naar Veurne en nieuwpoort.  Op 7 november konden ze de rechteroever van de IJzer op de Duitsers heroveren.  
De divisie nam ook deel aan de gevechten van Lombardsijde op 8, 10 en 11 november.  De divisie hield en organiseerde het bruggenhoofd Nieuwpoort, waar het front zich stabiliseerde.
De divisie stond tot 8 december 1914 onder leiding van Général Margot, en daarna van Général Bajolle.  Ze bestond qua infanterie uit de 161ste (11de en 12de 'Régiment Infantérie Territoriale', kortweg R.I.T.) en 162ste (14de en 16de R.I.T.) brigades.  
De 'Spahis' waarvan sprake op het monument, werden gerekruteerd in de Franse kolonies. Ter gelegenheid van de nationale hulde aan Z.M. Koning Albert I en de Helden van de IJzer op 2 augustus 2009 werd het monument opgefrist en kreeg het een nieuwe plaats in het groen rondom het complex 'De Ganzepoot'. (bron : nieuwpoort.be)