Double face

facebook twitter

Toegevoegd op 4 mei 2011 door mive

Double face

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Double face | 0 mive | Double face | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Groenenborgerlaan 171 - voor universiteitsgebouwen
Informatie toegevoegd door mive :
4 mei 2011
Hugo De Clercq

Beeld in Corten-staal

2.5O m x 0, 60 m x 0, 60 m

Datering: 1996

DECLERCQ Hugo (Gent, 1930 - 1996)

Schilder, tekenaar, beeldhouwer.

Opleiding avondcursussen aan de Academie te Gent (1945-1950). Werkte in figuratieve vormgeving tot 1960. Prijs van Rome in 1964. Laureaat van de «Jeune Peinture Belge» in 1965.

Vestigt zich in 1959 in Deurle en later in Heusden en Hansbeke.

Signeert soms met Hugo.

Debuteert met figuratief intimistisch werk. Na 1958 schildert hij nonfiguratief en beweegt zich op de grens van de figuratie en de abstractie.
Evolueerde in zijn schilderijen en beeldhouwwerk naar constructivisme en mobiel werk. Zijn werken komen soepel en spontaan over. Op zijn kleurenpalet overheersen zwart, wit en grijze tonaliteiten.

Uit de pers: «Vanuit een kortstondige figuratie is hij al vlug geëvolueerd naar een vorm van uitpuren die nog refereert aan planten en stenen, maar die weldra de voorkeur zal geven aan eenvoudige geometrische vormen,» en «Hij getuigde, in zijn weelderige kalligrafie, van een bijzonder poëtisch gevoel voor het plaatsen van motieven en tekens in een brede vlakte van wit, van een uitgesproken zin voor harmonie en een duidelijke voorliefde voor een zwart-wit dynamiek. Later trad een strenge en toch lyrische vorm van geo-abstractie op, die gepaard ging met optic art-toetsen. Soms refereren zijn doeken aan enige realiteit, maar uiteindelijk zijn het hoofdzakelijk geestelijk gevoede fenomenen in een geometrische gedaanteverwisseling, badend in een tenger en gevoelig koloriet.»

Ontwierp o.m. theaterkostuums voor «Thyestes» van Hugo Claus. Werk in de Prentenkabinetten te Brussel en Parijs en de Musea van Brussel, Deinze, Gent, Deinze en Oostende. Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

Bron: http://www.nobel.be/NL/ART/8195_declercq_hugo en  http://www.art-gallery.be/nl/artist/hugo+de+clercq