Félicien Rops

facebook twitter

Toegevoegd op 15 april 2011 door monlouis

Félicien Rops

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Félicien Rops | 0 monlouis | Félicien Rops | 0 monlouis | Félicien Rops | 0 monlouis | Félicien Rops | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Félicien rops
1833 - 1898
Plaatsbeschrijving:
Namur - parc Louise-Marie
Informatie toegevoegd door monlouis :
15 april 2011
kunstenaar : Armand Bonnetain Félicien Joseph Victor Rops (Namen, 7 juli 1833 - Essonnes, 23 augustus 1898) was een Belgisch graficus, schilder en karikaturist. Zijn werk is veelal satanistisch en licht pornografisch getint. De vrouwenfiguren, die de verleiding en het Kwaad personifiëren, zijn doorgaans gemodelleerd naar de Vlaamse meisjes waar Rops zo verzot op was. Rops leefde in een tijd waarin de kerkelijke overtuigingen en dogma's door het opkomende rationalisme flink 'onder vuur lagen'. Op jonge leeftijd bezocht Rops een jezuïetenschool. Hij maakte al vroeg satirische prenten waarin hij de hypocrisie van de kerk aan de kaak stelde. Dit soort prenten publiceerde hij bijvoorbeeld in het blad 'Uylenspiegel', dat hij met geërfd geld in eigen beheer uitgaf toen hij in Brussel studeerde. Zijn verdere leven bracht hij voornamelijk in Wallonië (onder meer in de Colonie d'Anseremme) en Frankrijk door. Op latere leeftijd onderhield Rops nauwe contacten met symbolistische dichters. Hij illustreerde meerdere uitgaven, bijvoorbeeld: Les épaves, een selectie uit Baudelaires Les Fleurs du mal.
Informatie toegevoegd door mive :
15 april 2011
BONNETAIN Armand (Brussel, 1883 - Ukkel, 1973)

Beeldhouwer, ontwerper van medailles, tekenaar.

Opleiding aan de “Ecole professionnelle de gravure” te Brussel en aan de Academie te Brussel o.l.v. C. Montald (tekenen en schilderen) en gedurende een jaar o.l.v. Ch. Van Der Stappen (boetseren).

Stelde voor de eerste maal tentoon op het “Driejaarlijks Salon” te Antwerpen, exposeerde zijn eerste sculpturen in de “Cercle Artistique” te Brussel in 1910, in het gezelschap van zijn vriend Pierre Paulus.

Behaalde in 1937 een Grote Prijs te Parijs. Ontwierp o.m. het Monument voor Jules Destrée te Marcinelle, het Monument voor Trésignies in de Kazerne “Het Klein Kasteeltje” te Brussel. Ontwierp tevens vele andere herinneringsmonumenten, gedenktekens, standbeelden, portretten, gedenkpenningen en medailles met de afbeeldingen van o.m. E. Verhaeren, A. Danse, P. Paulus, P. Valéry, E. Ysaye.
Zijn medailles vallen op door de rake observatie, de krachtige lijnvoering en de sierlijkheid van de compositie.

Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/2927_bonnetain_armand