Léon Trésignies

facebook twitter

Toegevoegd op 13 april 2011 door monlouis

Léon Trésignies

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Léon Trésignies | 0 monlouis | Léon Trésignies | 0 monlouis | Léon Trésignies | 0 monlouis | Léon Trésignies | 0 monlouis | Léon Trésignies | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
au caporal Trésignies
le héros de pont-brûlé
il honora son régiment, l' armée et la nation
(ordre du jour de l' armée du 15 septembre 1914)
1886 - 1914
Plaatsbeschrijving:
Charleroi - avenue du général Michel
Informatie toegevoegd door monlouis :
13 april 2011
kunstenaar : A. Bonnetain Léon Jules Trésignies (Bierk, 1886 - Grimbergen, 29 augustus 1914) is een Belgische oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog die dodelijk getroffen werd bij een tegenaanval van het Belgisch leger bij de Verbrande Brug. Op 26 augustus 1914 meldde Léon Trésignies zich, onder de wapens geroepen bij het 2de Regiment Jagers te Voet, als vrijwilliger om het kanaal van Willebroek op het grondgebied van Grimbergen over te zwemmen en de openstaande hefbrug met behulp van een wiel te laten zakken teneinde de westelijke oever, in handen van de Duitsers, te kunnen bezetten. Hij slaagde op 29 augustus in zijn opzet, maar de Duitsers bemerkten hem en schoten. Trésignies werd dodelijk gewond. Op 15 september werd hij bij dagorder van het Belgisch Leger door Koning Albert I vermeld en postuum tot korporaal bevorderd. In zijn geboorteplaats Bierk is een straat naar hem genoemd. Het plein ten oosten van de Verbrande Brug in Grimbergen draagt ook zijn naam. Een monument ter zijner eer bevindt zich op de westelijke oever van het Kanaal Brussel-Schelde. (bron : wikipedia)
Informatie toegevoegd door mive :
13 april 2011
Info en foto's op http://www.bel-memorial.be/cities/hainaut/charleroi/charleroi_caserne_tresignies.htm


BONNETAIN Armand (Brussel, 1883 - Ukkel, 1973)

Beeldhouwer, ontwerper van medailles, tekenaar.
Opleiding aan de “Ecole professionnelle de gravure” te Brussel en aan de Academie te Brussel o.l.v. C. Montald (tekenen en schilderen) en gedurende een jaar o.l.v. Ch. Van Der Stappen (boetseren).

Stelde voor de eerste maal tentoon op het “Driejaarlijks Salon” te Antwerpen, exposeerde zijn eerste sculpturen in de “Cercle Artistique” te Brussel in 1910, in het gezelschap van zijn vriend Pierre Paulus. Behaalde in 1937 een Grote Prijs te Parijs.

Ontwierp o.m. het Monument voor Jules Destrée te Marcinelle, het Monument voor Trésignies in de Kazerne “Het Klein Kasteeltje” te Brussel. Ontwierp tevens vele andere herinneringsmonumenten, gedenktekens, standbeelden, portretten, gedenkpenningen en medailles met de afbeeldingen van o.m. E. Verhaeren, A. Danse, P. Paulus, P. Valéry, E. Ysaye. Zijn medailles vallen op door de rake observatie, de krachtige lijnvoering en de sierlijkheid van de compositie.

Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/2927_bonnetain_armand