Het afdraagstertje

facebook twitter

Toegevoegd op 12 april 2011 door Evelyn

Het afdraagstertje

Afbeelding toegevoegd door Evelyn

Evelyn | Het afdraagstertje | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Niel - Tuin van het gemeentehuis
Informatie toegevoegd door Evelyn :
12 april 2011
Het afdraagstertje (van Pierre Toebente) herinnert aan de kinderarbeid in de steenbakkerijen van de Rupelstreek. Het afdragen van bakstenen was een taak weggelegd voor vrouwen en kinderen. Nadat de steenmaker een homp klei in de baksteenvorm had geworpen en de overtollige klei had afgestreken, droegen de afdragers de baksteenvorm naar de droogplaats. Hier haalden zij, voorovergebogen in een pijnlijke houding, de steen uit de vorm en legden hem in de zon te drogen. Deze handeling werd tot duizenden malen per dag herhaald.
Informatie toegevoegd door mive :
12 april 2011
Het afdraagstertje is een beeldhouwwerk van kunstenaar Pierre Toebente (Niel, 2 december 1919 – Antwerpen, 17 juli 1997). Het natuurstenen standbeeld is opgesteld in de tuin van het gemeentehuis van diens geboorteplaats Niel. Op 8 november 1980 werd het kunstwerk onthuld door toenmalig burgemeester Abel Janssens.

Om het beeld in de winter tegen vorst te beschermen, plaatste men er vroeger een plastiek zeil over dat gevuld was met stro. Sinds de verbouwing en vergrooting van het gemeentehuis wordt het in de winter onder een plexiglazen koepel geplaatst (zie foto).

---

Veel info over beeld en kunstenaar op http://www.fotoniel.be/cariboost_files/Pierre_20Toebente.pdf-----

TOEBENTE Pierre (Niel, 1919 - Antwerpen, 1997)

Beeldhouwer, tevens tekenaar, aquarellist, keramist, ontwerper van gehamerd werk en laswerk. Vestigde zich in 1942 te Hoboken. Was gedurende enige tijd leerling van Joris Minne aan de «Vakschool voor Toegepaste Kunsten» te Antwerpen. Werkt als beeldhouwer zowel met metalen, houtsoorten als marmer. Vindt vooral inspiratie in de vormen en golvingen van het vrouwelijk lichaam, maar ook het masker is een vaak behandeld thema in zijn werken.
http://www.nobel.be/NL/ART/33689_toebente_pierre