Jan Kadodder en zijn maats

facebook twitter

Toegevoegd op 11 november 2009 door CarloVansant

Jan Kadodder en zijn maats

Afbeelding toegevoegd door CarloVansant

CarloVansant | Jan Kadodder en zijn maats | 0 CarloVansant | Jan Kadodder en zijn maats | 0 CarloVansant | Jan Kadodder en zijn maats | 0
Kunstenaar:
Karel Sterckx
Opschrift:
Jan Kadodder en zijn maats
1648-1998
Plaatsbeschrijving:
Mechelen - graspleintje in de Kaddoderstraat ter hoogte van de kaboutersstraat
Informatie toegevoegd door CarloVansant :
11 november 2009
Jan Kadodder ( Volgens Kanunnik Willem-Jan De Bury ( Guillielmus Burius -1618-1700- ) heette Jan Kadodder in feite Jan Van den Eynde, maar in de archieven werd niemand met die naam terug gevonden) was een landbouwer uit St. Katelijne Waver.  Op 3 maart 1648  leide hij met een handvol slecht bewapende boeren een opstand tegen Lorreinse plunderende huurlingen onder leiding van Kolonel Clinchamps. Het gevecht bevond zich op het kruispunt van de Liersesteenweg en de Kadodderstraat. Het slecht bewapend allergaartje was echter geen partij voor de getrainde soldaten.  Om aan zijn achtervolgers te ontsnappen verstopte hij zich aan de kanten van het Mechelse Pennepoel-Nekkerspoel (waar de boeren hun mestoverschotten moesten storten) onder een mesthoop.
Aan de achterkant van het beeld is te zien hoe Jan Kadodder zijn hoofd uit de mesthoop steekt.
Het beeld is opgericht op initiatief van de wijksprotraad Kauwendaal. De figuren zijn vrienden en familie van de kunstenaar.