Mémorial Interallié - monument Britannique

facebook twitter

Toegevoegd op 31 maart 2011 door Dirk-Everts

Mémorial Interallié - monument Britannique

Afbeelding toegevoegd door Dirk-Everts

Dirk-Everts | Mémorial Interallié - monument Britannique | 0 Dirk-Everts | Mémorial Interallié - monument Britannique | 0 Dirk-Everts | Mémorial Interallié - monument Britannique | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
IN MEMORY OF THE VALIANT
BRITISH ARMED FORCES
1914-18 1939-1945
GREATER LOVE HATH NO MAN THAN THIS
THAT A MAN LAY DOWN HIS LIFE FOR
HIS FRIENDS
" WE WILL REMEMBER THEM "

A LA MEMOIRE DE VALEURUSES
FORCES ARMEES BRITANNIQUE
1914-18 1939-1945
IL N'Y A PAS DE PLUS GRAND AMOUR
QUE DE DONNER SA VIE POUR SES AMIS
" NOUS N'OUBLIERONS JAMAIS "
Plaatsbeschrijving:
Liège - Cointe
Informatie toegevoegd door Dirk-Everts :
31 maart 2011
Memorial Interallié (Memorial voor Intergeallieerden)
Rue Saint-Maure, Liège

Het Monument voor de Intergeallieerden is een herdenkingsmonument in het stadsdeel Cointe van Luik dat in het interbellum werd gebouwd ter ere van de geallieerde oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog. Het art-decomonument omvat de toren als civiel monument, de Heilig-Hartkerk als religieus monument, alsmede de esplanade.

In 1925 werd Luik gekozen als plaats voor de oprichting van een monument van de geallieerden, omdat Luik tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst serieus verzet had kunnen bieden aan de Duitse invasie. De bouw van het monument werd gefinancierd door openbare en private inschrijvingen uit de geallieerde landen. Naar plannen van de Antwerpse architect Joseph Smolderen werd in 1928 begonnen met de werkzaamheden op de heuvel van Cointe. In 1935 werd de kerk, toegewijd aan het Allerheiligst Hart van Jezus, ingewijd. Ten onrechte wordt deze kerk door de Luikenaren wel als basiliek betiteld. De toren werd op 20 juli 1937 plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van koning Leopold III.


Het civiele herdenkingsmonument telt verschillende monumenten die aan Luik werden aangeboden door de geallieerde Naties; 8 landen zijn momenteel vertegenwoordigd: Italië, Frankrijk, Roemenië, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië, Polen en Rusland. Deze monumenten bevinden zich buiten (op de esplanade) of in de toren (in de crypte en de lage en hoge zalen).