De Mijnlamp

facebook twitter

Toegevoegd op 28 februari 2011 door Ellenvos

De Mijnlamp

Afbeelding toegevoegd door Ellenvos

Ellenvos | De Mijnlamp | 0 Ellenvos | De Mijnlamp | 0
Kunstenaar:
Ludo Noels
Plaatsbeschrijving:
Ham - Rotonde in Genenberg
Informatie toegevoegd door Ellenvos :
28 februari 2011
De reuzengrote mijnlamp die in Oostham prijkt op de rotonde aan de Bevrijdingsstraat is een initiatief van Frans de l'Arbre. Die wou op deze manier een eresaluut brengen aan de (Hamse) kompels.
Kunstenaar Ludo Noels zorgde voor de uitvoering.

Frans de l'Arbre kwam eerder onverwacht in de mijn terecht. Meneer Frenay, een kaderlid van de mijn, bood Frans een plaats aan als bediende indien hij tekende bij FC Beringen. Frans was een beloftevolle voetballer bij Hoger Op Oostham. In '45 begon hij als bediende op de mijn en als 17-jarige kwam hij in de eerste ploeg van FC Beringen terecht. Later zou hij echter vaak op de wip zitten tussen de eerste ploeg en de reserven. Echt doorbreken was er niet bij en daarom kreeg hij heel wat kritiek te verduren op zijn werk. Frans besliste omwille van de slechte werksfeer te stoppen als bediende en onder in de mijn te gaan werken.

Spijt van zijn beslissing heeft hij nooit gehad. Frans verdiende goed zijn boterham en kreeg nooit gezondheidsproblemen. ,,Dankzij zijn glazen kooi , meenden de andere mijnwerkers. Frans maakte de goede tijd nog mee toen de mijnwerkers de eerste burgers van het land waren na de tweede wereldoorlog, kwestie van de Belgische economie te doen heropleven.

Bron:
http://www.ham.be/product/512/default.aspx?_vs=0_N&id=547
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NBRA30072001_028

Opdracht in het kader van het vak veranderingsmanagement aan de KUL