Pol Bury-fontein

facebook twitter

Toegevoegd op 27 februari 2011 door monlouis

Pol Bury-fontein

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Pol Bury-fontein | 0 monlouis | Pol Bury-fontein | 0 monlouis | Pol Bury-fontein | 0 monlouis | Pol Bury-fontein | 0
Kunstenaar:
Pol Bury
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Koning-Albert II-laan
Informatie toegevoegd door monlouis :
27 februari 2011
Roestvrij staal 1995 21 cilinders bekroond met door het water bewegende koppen.
Informatie toegevoegd door mive :
29 maart 2011
Op metalen zuilen balanceren in een waterspel verscheidene gepolijste bollen die af en toe nauwelijks merkbaar bewegen en aldus op een serene-meditatieve wijze de omgeving weerspiegelen, dit in contrast met de drukke, zakelijke bedrijvigheid van de wijk.

---

Pol Bury Belgische Waalse kunstenaar, schilder en beeldhouwer, juwelenontwerper, graveur, cineast, schrijver en kunstcriticus, geboren 26 april 1922 Haine-Saint-Pierre, Henegouwen - 28 september 2005 in Parijs.

Pol Bury was een voorman van de kinetische kunst. Kenmerkend voor zijn werk is de uiterste traagheid van de vaak ook tegenstrijdige bewegingen die zich in zijn sculpturen en objecten aftekenen. Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn fonteinen voor openbare gebouwen. Je vindt fonteinen van Bury voor het Provinciehuis in Antwerpen en op de Albert II-laan in Brussel, maar ook op Japanse en Amerikaanse campussen. Zelfs het Guggenheim Museum in New York bezit er een.


Bury ging in 1938 studeren aan de Academie des Beaux-Arts van Bergen - Mons onder L. Navez en L. Buisseret. In 1939 nam hij deel aan de internationale tentoonstelling in Brussel.

Lid van surrealistische groep Rupture. Na een realistisch debuut stond zijn werk onder invloed van René Magritte en Yves Tanguy.

Bury schilderde tot na de Tweede Wereldoorlog in een surrealistische stijl. Neemt deel aan de tentoonstelling Surréalisme (Brussel 1945). Medeoprichter van Haute Nuit (1945)
Eerste persoonlijke tentoonstelling in 1946 in Brussel (Lou Cosyn). Deelnemer aan de tentoonstellingen Apport 46, 47, 48, 49 en 51.

Na de oorlog ontwikkelde Pol Bury eerst een geometrisch abstracte stijl. In 1947 werd hij lid van de kunstenaarsgroep Jeune Peinture Belge. In deze periode leerde hij Alechinsky kennen en via hem kwam Bury in aanraking met cobra.

Pol Bury was als schrijver en illustrator betrokken bij het tijdschrift van cobra (1949-1951). Ook maakte hij in 1950 met Marcel Havrenne het boek "La main heureuse". Daarna verwijderde Bury zich van de cobra-groep. Vermelding JPB (1951).

http://www.panoramio.com/user/1772223?photo_page=1&comment_page=7