Paul Brien

facebook twitter

Toegevoegd op 28 januari 2011 door monlouis

Paul Brien

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Paul Brien | 0 monlouis | Paul Brien | 0 monlouis | Paul Brien | 0 monlouis | Paul Brien | 0 monlouis | Paul Brien | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Watermaal-Bosvoorde - Valkerijlaan (rotonde)
Informatie toegevoegd door monlouis :
28 januari 2011
Paul Brien geboren te  Hannuit op 24 mei 1894 en overleden te  Watermaal-Bosvoorde op 19 februari 1975 is een pedagoog, een bioloog alsook een Waalse militant.
Informatie toegevoegd door mive :
26 maart 2011
Paul Brien werd op 24 mei 1894 in Hannut geboren. Deze eminent bioloog en bekende zoöloog was een professor (1928-1964) en voorzitter van de Faculteit Wetenschappen (1945-1947) aan de Université libre de Bruxelles. Paul Brien was ook een van de medestichters en de eerste voorzitter van het FDF (zomer 1964-22 mei 1967). Hij overleed in Watermael-Bosvoorde op 19 februari 1975.

---

Beeld uit 1946?

Kunstenaar = Dolf Ledel

LEDEL Dolf (Schaarbeek, 1893 - Etterbeek, 1976)

Beeldhouwer, ontwerper van medailles, keramist. Opleiding aan de Academie te Brussel o.l.v. Vanderstappen, Dubois, De Rudder en Aerts (1908-1912), ging zich bekwamen in het atelier van Th. Vinçotte, die aanvankelijk een grote invloed op hem zou uitoefenen. Ontwerper van o.m. figuren, (vrouwen)portretten, monumenten.

Behoorde tot de eerste generatie beeldhouwers die zich op de taille directe toelegden om een zuiverder en meer adequate vorm van beeldhouwen in het leven te roepen. Keerde later terug tot het boetseren en herstelde de keramiek in ere. Werkte zowel in «klassieke» vormgeving als sterk gestileerd en krachtig expressionistisch.

De kunstenaar: «Er is de monumentale beeldhouwkunst en er is de intimistische beeldhouwkunst zoals het portret. Het monumentale is een zaak van volumes in de ruimte, terwijl het portret daarentegen eerst en vooral een zoeken is naar de psychologie van het model.»

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stelde hij tentoon in de Galerie «Giroux» als enige beeldhouwer van de «Groupe des Bleus», gesticht door de schilders Ph. Cockx, Jos Albert, J.L. Matthys, R. Strebelle en Ramah.

Ontwierp o.m. het monument voor C. Lemonnier te Terhulpen, de gedenktekens voor Louis Baes en Auguste Lameere in opdracht van de Universiteit te Brussel, in samenwerking met H. Van De Velde het standbeeld voor Georges Eekhoud te Antwerpen, het monument voor Emile Vandervelde te Anderlecht.

Was voorzitter van de «Vereniging voor Beroepskunstenaars van België». Werk o.m. in de Musea te Brussel, Elsene, Gent, Antwerpen, Luik. Vermeld in BAS I en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/21738_ledel_dolf