Olivier de Neckere

facebook twitter

Toegevoegd op 13 november 2010 door monlouis

Olivier de Neckere

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Olivier de Neckere | 0 monlouis | Olivier de Neckere | 0 monlouis | Olivier de Neckere | 0 lmoens | Olivier de Neckere | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Olivier de duivel Tielt 1434 - Parijs 1484 geboren Olivier de Neckere geadeld le dain
De duivel staat hier Olivier gedoopt koninklijk barbier berecht en opgeknoopt
Plaatsbeschrijving:
Tielt - Markt
Informatie toegevoegd door monlouis :
13 november 2010
Olivier de Duivel wordt rond 1434 als Olivier de Neckere (wat duivel betekent) in Tielt geboren. Hij is de zoon van Jan de Neckere, barbier en houthandelaar op het Tieltse marktplein. In 1458 ontmoet hij Louis de Valois, toekomstige koning van Frankrijk, die een bezoek bracht aan Tielt. Uit die ontmoeting groeit een levenslange vriendschap tussen een volksjongen en een koningskind.
Als vertrouweling en bijzondere protégé van de tot koning gekroonde Louis XI, bijgenaamd de "spinnenkoning", wordt "Olivier le Diable" koninklijk barbier en hoofd van de barbiersgilde in Parijs. Dat Olivier naast inzepen en scheren nog andere talenten bezat, werd vlug duidelijk. Geleidelijk werd hij één van de invloedrijkste figuren van Frankrijk. De meest geheime politieke en koninklijke wensen werden Olivier toevertrouwd. Vlekkeloos vervulde meester Olivier, duivel-doet-al, deze duistere opdrachten en pikte onderweg voor eigen rekening een graantje mee.

Er wordt zelfs beweerd dat hij het huwelijk tussen Maximiliaan van Oostenrijk en Maria Van Bourgondië moest voorkomen, wat niet gelukt is.
Zijn "duivelse" politieke carrière wordt rijkelijk beloond met koninklijke schenkingen, domeinen en eretitels, waaronder ten slotte ook de adelijke titel van "Olivier le Dain" (Nederlands: damhert) graaf van Meulan. Zijn wapenschild kan je nu nog zien in het Tieltse stadhuis.

Zijn politieke blitzcarrière maakt Olivier tot vijand nummer één bij de Franse hofadel, die op wraak zint. De Franse adel is jaloers en het volk is sprakeloos bij zo'n bliksemcarrière. Hij wordt Olivier De Duivel genoemd alsof de duivel er mee gemoeid was….

Bij de dood van koning Louis XI zien zijn belagers hun kans schoon: Olivier de Duivel wordt prompt gevangen genomen en na een haastig proces aan de beruchte galg van Montfaucon opgeknoopt op 21 mei 1484 en meteen ontstaat de legende. (bron : brugseommeland.be)
Informatie toegevoegd door BronzenCobra :
21 augustus 2017
Beeld van Jef Claerhout