Roland Rens

facebook twitter

Toegevoegd op 2 juni 2009

Naam:Roland Rens
Geboortedatum:2 oktober 1952
Sterftedatum:3 april 2007
Extra Info:Rens werd in Aarschot geboren op 3 oktober 1952. Hij stamde uit een gezin van twaalf kinderen. Allemaal vrij artistiek aangelegd. "Reeds als driejarige was zijn talent duidelijk. Hij was voortdurend aan het tekenen, en al wat in zijn buurt kwam werd door hem op een creatieve manier bewerkt", vertelt een oudere zus. Roland studeerde aan de academie van Mechelen en schreef zich nadien in aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten in Antwerpen, waar hij heel wat internationale contacten legde.

Roland Rens was leraar aan de academie van Lier tussen 1978 en 1994 en vanaf 1990 aan de stedelijke Academie van zijn geboortestad. Daar laat hij een grote leemte na. Liefst vier leerkrachten werden aangetrokken om hem te vervangen.

In januari was er het laatste openbaar optreden van Roland Rens. Toen werd in Oud-Turnhout zijn beeld De Liereman onthuld. De Aarschotse beeldhouwer heeft een permanente tentoonstelling in galerij De Vuyst te Lokeren.

Franse inspiratie

Opmerkelijke werken staan ook in Maaseik, Lier (zuster Symforosa), Bree, Herk-de-Stad, Temse, Antwerpen, Leuven (bakker Dorre), maar vooral in Aarschot. Daar loopt men via de beeldenwandeling langs De Grenadier (parking), de Demerwachter(Grote Markt), De Beterweter (BuSO school Amerstraat), St.-Rochus (O.-L.-V.-kerk), Rik Viool (Nieuwstraat) en De Lach en de Grauwzuster aan het CC Het Gasthuis. Met de leerlingen van de academie werkte hij de beelden, "Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb", uit die op de Bonewijk staan.

Maar Roland Rens laat ook heel wat schetsen en tekeningen na. Veel inspiratie deed hij op tijdens zijn verblijf in zijn vakantiewoning in het Franse Beaune (Bourgogne). Hij liet zich opmerken als een heel aimabel mens en heeft heel veel vrienden gemaakt. Oud-leerling Jan Rosseels was meer dan een goede collega. En ook beeldhouwer Danny Tulkens was een goede vriend.

Minder bekend zijn misschien zijn boeken. Zo is er Vuurmond waarin hij gedichten van Johan Van Cauwenberg illustreert.


Bron: Het Nieuwsblad - Guido Govaerts

Standbeelden van Roland Rens

De Lach Grauwzusters De Demerwachter Rik Viool Sint Rochusbeeld Juffrouw Symforosa Kaal, Lui, Lekker en Hovaardig Bokkenrijder Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb de Breese Voet Dorre, de bakker De Grenadier Guard De Liereman De Beter-Weter --