Herman de Cuyper

facebook twitter

Toegevoegd op 9 mei 2010

Naam:Herman de Cuyper
Geboortedatum:22 december 1904
Sterftedatum:17 juni 1992
Website:http://www.museumhermandecuyper.be/biografie.htm
Extra Info:Geboren en overleden in Blaasveld. Hij was de vierde en jongste zoon in rij uit een schoenmakkersgezin met zeven kinderen.

Na de Eerste Wereldoorlog schreef Herman zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Mechelen. Daar genoot hij onderwijs van Theo Blickx. Deze was toen de meest toonaangevende Mechelse kunstenaar, die het talent van de knaap al vlug opmerkte en hem in zijn huisatelier opnam voor een doorgedreven privé-onderricht.

Aan de academie volgde hij zowel de cursussen beeldhouwen als schilderen, welke hij afsloot in 1923. Ditzelfde jaar werd zijn inzending voor schilderkunst bekroond met de “Prijs Roger Langbehn”. Directeur Jan Willem Rosier (1858-1931) was zijn leermeester als schilder.

In afwachting van zijn legerdienst in 1924, ging de beeldhouwer zich specialiseren tot meubelsculpteur aan de Stedelijke Vakschool te Mechelen. Tijdens zijn militaire dienstplicht te Brussel volgde de kunstenaar de avondcursus beeldboetsering aan de Brusselse academie. Het jaar daarop startte de nijverheidsbeeldhouwer een eigen atelier op en werkte hij enkele jaren als figurist voor het gereputeerde Mechelse meubelbedrijf Horckmans. Bij het uitbreken van de economische recessie rond 1930 stopte Herman zijn werkzaamheden als meubelsculpteur en werd full-time beeldend kunstenaar.

In 1933 huwde hij met Philomena Aelbrecht. Rond 1938 deed de kunstenaar zijn intrede in Blaasveld, waar hij als boer - beeldhouwer, zijn gezin grootbracht en aan de uitbouw van een indrukwekkend sculpturaal oeuvre begon. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigde een Duitse V1-bom een aanzienlijk deel van de gipsen modellen uit de eerste creatieve periode van de kunstenaar.

Standbeelden van Herman de Cuyper

Jan Hammenecker Jan Neutjens Zittende familie Moederschap Kruisweg