Geo Vindevogel

facebook twitter

Toegevoegd op 17 mei 2009

Naam:Geo Vindevogel
Geboortedatum:1923
Sterftedatum:1977
Extra Info:Beeldhouwer en keramist Geo Vindevogel was de zoon van de Zwijnaardse bronsgieter Karel Vindevogel (1875-1952). Van 1939 tot 1941 was hij student aan de Academie van Gent waar hij les kreeg van Geo Verbanck. Nadien studeerde hij aan Ter Kameren bij beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970) en later nog bij Olivier Strebelle.
Hij studeerde ook aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en te Brussel.
Zelf gaf hij les aan de Normaalschool van Gent en aan de Academie van Aalst.
Hij won tijdens zijn carrière verschillende prijzen, onder meer in 1949 de Prijs van Rome, in 1952 de Provinciale Prijs voor Beeldhouwkunst en in 1973 de Prijs van Parijs voor Beeldhouwkunst.
Vindevogel werkt zowel met materialen als hout, marmer en brons als met inox-staal (vanaf 1961). In de publieke ruimte vindt men van Geo Vindevogel onder meer het beeld van de heilige Elisabeth in het begijnhof van Gent. Verder ontwierp hij ook de oorlogsmonumenten van Izegem, Oostende en Deinze en zijn de vier bronzen beelden op het executieoord te Oostakker werken van Vindevogel. In Gent kreeg hij de opdracht voor het uitvoeren van het gedenkteken voor kolonel Haus aan de Leopoldskazerne. Zijn werk was sober figuratief, zonder onnodige toevoegingen. Zijn vormgeving is gestileerd zonder detaillering. Gedurende zijn carrière vervaardigde hij naaktfiguren, portretten, groepen, bas-reliëfs, oorlogsgedenktekens en monumenten.

Bron: http://inventaris.vioe.be/dibe/persoon/8396

Standbeelden van Geo Vindevogel

De Familie Oorlogsmonument Deinze oorlogsmonument