Bart Decq

facebook twitter

Toegevoegd op 26 oktober 2009

Naam:Bart Decq
Geboortedatum:25 maart 1958
Extra Info:Bart Decq is geboren in Blankenberge. Hij komt uit een artistieke familie. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij woont en werkt in Heffen (Mechelen).
Sinds 1983 is zijn werk bijna jaarlijks in een individuele tentoonstelling te zien, veelal in Vlaanderen en Nederland.
Daarnaast heeft hij ook een reeks monumentale werken die terug te vinden zijn in Brussel, Lokeren, Bonheiden, Mechelen…

Hij behaalde een reeks onderscheidingen als laureaat in o.a. ‘Stimulans 83’ stad Kortrijk, ‘Prijs Charles Deleu 83’ Gent, ‘Godecharle prijs 85-86’ beeldhouwen, ‘Nationale prijs voor beeldhouwen 1988’ Antwerpen en ‘Mechelen 1992’ prijs van de stad Mechelen.

Bart Decq gaat uit van de materie, sporen van gebruikte werktuigen verbergt hij niet. Zijn objecten lijken soms te refereren aan vormen uit de natuur, maar in se is dat niet zo, ze zijn non-figuratief en staan op zichzelf. De sculpturen worden herleid tot hun meest elementaire structuur.
Het zijn ook geen louter geometrische vormen, daarvoor zijn zijn werken te schots en scheef. De kleuren zijn verkleuringen. In al zijn werken poogt hij te ontsnappen aan rechtlijnigheid, eenvormigheid en indeelbaarheid.
Aan zijn werken hangen er geen verhaaltjes of anekdotes aan vast.

Bart Decq is een eigenzinnig kunstenaar. Tussen alle stromingen door vaart hij zijn eigen weg. Hij laat de constructie zien van het beeldenmaken. Het beeld is louter constructie, staat op zichzelf. Het is het resultaat van een individuele zoektocht naar wat kunst is, naar wat een beeld tot een kunstwerk maakt.

Standbeelden van Bart Decq

-- -- entiteit